Norges beste jagerfly var i april 1940 stasjonert på Fornebu for nøytralitetsvakt. På morgenen den 9. april 1940 tok Lt Krohn av i Gloster Gladiator 423, for å møte en armada av tyske bombefly. En ujevn kamp mellom de sju norske Gladiator-flyene og over 70 tyske jager- og bombefly utspant seg i luften over Oslo. De norske flyene skjøt ned 5 tyske fly, før Fornebu måtte forlates, og de norske måtte lande andre steder.
De norske jagerpilotene i sine Gloster Gladiator-fly sto opp når det gjaldt som mest. Disse var de første og eneste norske fly som åpnet ild mot angriperne den 9. april. Dette gjør Gloster Gladiator til det viktigste og mest historiske flyet i norsk militær historie.
På lik linje med Oscarsborg festning bidro Gloster Gladiatorene til at den tyske invasjonen av Norge ble forsinket og at Konge, Regjering og Storting kom i sikkerhet. Dette la grunnlaget for videreføring av det norske flyvåpenet på alliert side med treningssenteret ”Little Norway” i Canada, og en imponerende krigsinnsats fra hele 5 flyskvadroner i England.
Lite oppmerksomhet og heder er vist disse gutta som gjorde en betydelig innsats i aprildagene i 1940 og senere i krigen.
STILL OPP NÅR DET GJELDER
Gloster Gladiator stiftelsen, etablert av et samlet veteranflymiljø på Kjeller(Kjeller Flyhistorisk Forening,Veteranflygruppa og Kjellervenner), ønsker å hedre denne viktige innsatsen ved å gjenfortelle og ta vare på historien.
Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Luftforsvaret og Luftforsvarsmuseet, og det er støttet av Norges Luftsportsforbund, Flysamlingen på Gardermoen og Luftforsvaret’s 100 års markering.
I 1912 greide Luftseiladsforeningen å samle inn nok penger til Norges første fly. Vi skal ikke være noe dårligere. Vi må samle inn 5 millioner kroner(total kostnadsramme er 15 mill.):
Nå har også du sjansen til å stille opp når det gjelder.
GI DITT BIDRAG
Gi ditt bidrag – sett kr. 1.000,- inn på kto nr. 1286.48.38314. Eller bruk Donation Can på denne siden.